Sen Sor Erdil Yaşaroğlu Yanıtlasın
One Dergisi’nin klasikleÅŸen formatı İnteraktif Röportaj Kürsüsü’nün konuÄŸu bu kez ünlü karikatürist Erdil YaÅŸaroÄŸlu. Kendisi hakkında fazla konuÅŸmak malumu ilan olur. Türkiye’de karikatür deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan usta karikatürist Erdil YaÅŸaroÄŸlu sorularınızı yanıtlıyor.
Erdil YaÅŸaroÄŸlu kimdir?
Erdil Yaşaroğlu, 1971 doğumlu, Türk karikatürist.
Henüz 12 yaşındayken karikatür çizmeye baÅŸlayan Erdil YaÅŸaroÄŸlu, “Penguen” mizah dergisi çizerlerindendir. İlk profesyonel karikatürleri 1989 yılında GüneÅŸ gazetesinde yayımlanan YaÅŸaroÄŸlu, aynı yıl Limon dergisine girdi ve dergi Leman adını aldıktan sonra da 2002 yılına kadar orada çizmeyi sürdürdü. 1990 yılında Plastip Show adlı programla televizyon dünyasına da adım atan çizer, Laf Lafı Açıyor, Televizyon ÇocuÄŸu, Beyaz Show gibi 50’ye yakın televizyon programında görev aldı. YaÅŸaroÄŸlu’nun, 1999’da kurduÄŸu komikaze.net adında bir web sitesi bulunmaktadır.
Daha fazla bilgi için:
http://twitter.com/Erdilyasaroglu
Not: Soru sorma süreci sona ermiştir. İlginize teşekkür ederiz.


























merhaba erdil,
seni her okuduÄŸumda yüzmde suratımın tamamını kaplayan bi gülmseme oluÅŸuyor,hatta dergiyi sondan okumaya baÅŸlıyorum bende, böyle mükemmel bi yazarın elbet çok okuması seyretmesi gözlemlemesi gerekir zaten sizin mizah malzemeniz “insan” peki bana 3 ÅŸey önermenizi istesem benim en’lerim dediÄŸiniz;
kitap:
film:
müzik:
‘leri söylerseniz çok sevinirm seni seviyoruz erdill(:
büyüksünnnnn!
Erdil Bey siz siz olmasaydınız size güler miydiniz?
M-GEN’İN KURUCUSU ve FÜTÜRİSTLER DERNEĞİ BAŞKANI UFUK TARHAN:
Acaba Erdil Bey 2 Nisan’da Microsoft’ta yapacağımız Fütürist Shuffle’da bize 15-20 dk konuÅŸma yapar mı? Gençlerin ufkunu açacak ÅŸeyler söyler gösterir mi? Bize Futurist Shuffle için bir ÅŸey çizer mi?
ahmet yılmaz’ı neden penguen’e transfer etmiyorsunuz?
bir zamanlar oyunculuk yaptığınızı biliyoruz. bunu neden ciddi ciddi düşünmüyorsunuz?
erdil abi abuzittin mi?
Merhaba Erdil abi;
Penguen’de iÅŸler nasıl yürüyor?Yani kim ne iÅŸ yapar? Çalışma saatleriniz var mı?
Eve iş götürdüğünüz oluyor mu falan..Rahat bir çalışma ortamınız mı var yani?
sevgili erdil abi,hiç karikatürlerinde yaşadığın bir anından kesit sundun mu bize? ya da kızdığın birine inat onu karekter olarak kullandınmı? bi de karikatürdeki ustalığını özel hayatında da kullandığın oluyor mu? misal birine hediye verdin,üzerinde karikatürler var.. vs gibi ? son olarak sevdiğin kızın karikatürünü çizip ona kendi köşenden evlenme teklif etmek ya da o yabancı filmlerde olduğu gibi billboardlarda bunu yapmak gibi hayallerin var mı hiç?
)) hee bi de eve iş götürüyo musun
)) seni ve karikatürlerini çoook seviyorum,senin gibi olmak dileğiyle..
merhaba erdil bey,
cem yılmaz’ın hayatınızdaki yeri nedir?
bir ara animasyon film yapıyorum demiştiniz, ne oldu o iş?
bi de gösteri yapın ne olur ya!
ayrıca da; feysbuk ve tivıtır’a katkılarınız için teÅŸekkürler.
Merhaba Erdil Bey,
Çok sinirlendiğiniz fakat karşılık veremediğiniz zamanlarda yapmak istediklerinizi çizerek rahatladığınız oluyor mu? Ya da mutluluğunuzu veya sevincinizi hiç çizerek paylaştınız mı yoksa sadece gündem konularını ele almak veya güldürmek için mi çiziyorsunuz?
Merhabalar Erdil Abi!
Abi köşenin bitmesi için hiç içine sinmeye sinmeye çizdiğin bi espri oldu mu ?
17 yaşındaki ultra amatör çizer olan bana vereceğin tavsiyeler neler olurdu ?
Ama kafaya koydum.Penguen’de Yumurtalar köşesine gireceÄŸim…Kendine iyi bak abi…
slmlar Erdil abi
kısa bir sorum olucak karikatürist olmak için mizah sahibi olmak mı daha önemli çizim yeteneği mi daha önemli?
selam erdil , Penguen’in mi trajı daha yüksek Uykusuz’un mu ?
Merhaba Erdil Bey,
Neden bu kadar üstün bir yetenek en arka sayfada yer almakta?Ben dergiyi sondan okumak zorunda kalıyorum bunun yüzünden
valla katılıyorum.. tersten dergi okuyup bitiriyoruz
)
Erdil abi bir dergiye girmek kolay mıdır ? Mesela siz bir dergiye gittiğinizde ve işlerinizi gösterdiğinizde hemen sizi dergiye alıp çalışmaya başladınız mı ?
slm Erdil!!!
neden bütün çizerler sadece dergileri alan kitle içinde popülerken sen magazin severler arasında da bi popülariteye sahipsin?? karikatürle ilgili ne zaman bi program olsa konuk Erdil Yaşaroğlu.. yani diğer yazar ve çizerlerin bi seçiciliği varken herkes tarafından alalade şekilde bilinio olmak seni rahatsız etmio mu??
Hiç sitcom tarzı yada daha farklı bir dizi için senaryo yazıp yönetmeyi veya kendiside oynamayı düşündü mü?
İleride kendisini televizyonda talk show programı yaparken yada bir dizide oynarken görebilcekmiyiz?
Dha önce hiç dizide oynama teklifi aldımı?
Åžimdiden teÅŸekkürler…
Bildiğim kadarıyla harika tablolarınız ve heykelleriniz var bir sergi açmayı düşünmüyor musunuz?
“diyomki” adlı blog sayfanızı severek okuyorduk, ta ki siz yazmayı bırakana dek. Neden yeni yazılar yazmıyorsunuz artık, dergide iÅŸler çok mu yoÄŸun yoksa siz mi sıkıldınız? Vakit mi olmuyor, canınız mı yazmak istemedi? İşleri mi boÅŸladınız, iÅŸten başınızı mı kaldıramıyorsunuz? Yazacak bir ÅŸeyiniz mi kalmadı, bizimle paylaÅŸmak mı istemiyorsunuz? Yoksa “unuttunuz gitti” mi? Veya “hiç umrunuzda deÄŸil” mi? İçinizden “bu deli de kim yahu” mu diyorsunuz? Ben okuyan, okudukça gülen, güldükçe okuyan biriyim ve neden blog yazmayı bıraktığınızı çok merak etmekteyim. Bunların dışında, sizi severek okuyor ve takip ediyorum. Bizi kendinizden mahrum bırakmayın! Sevgiler, saygılar, gülücükler… Cevabınızı beklemekteyim…
Erdil abi, amatör işleri yayınlarken torpil işliyor mu?
yumurtalarda bi karikatürümüzün çıması için içerden birinin arkadaşı olmamız mı gerekir?
Uykusuz dergisinde işler öyle yürüyor galiba
merhaba erdil abl, sormak istediğim şey şudur penguen dergisinin yumurtalar bölümüne siyasi içerikli karikatür göndersem yayınlarmısınız tabi beğenirseniz ya da yayınlarsanız bir sorun yaşarmıyım ?
Erdil abi ya ben ne yapıcam ya çizmek istiyorum zamanım yok… Göndermek istiyorum yok yok yok zamanım yok ama söz yazın göndericem her hafta… Ve bu karikatür iÅŸlerine nasıl baÅŸlayabilirim…???? Size de göstermiÅŸtim çizimlerimi İzmir’de…..
Erdil abi, sadece sen değil bütün karikatüristler dinle (genellikle islam dini) dalga geçercesine karikatürler yapıyor. Bunun nedeni ne, bu tür mizah dergilerini dinine bağlı insanların alacağını düşünmüyormusunuz. Karikatür diyince akla ilk gelen şey dinmi?
Merhaba Erdil;
oÄŸlum ve ben seni çok seviyoruz. Marlonun serisinin devam etmesini istiyoruz…Marlon kitaplarını da bulamıyoruz.BaÅŸarılarının devamını dileriz
Marlon un kitap serisi devam edecek mi?Bu serinin kitablarınıda bulamıyoruz .Oğlum 11 yaşında ve sıkı takipcilerinden
)
Penguen dergisinin haftalık satış istatistikleri nelerdir, ne kadar basılır, ne kadarı satılır, alanında 1. midir, alıcıların yaş-eğitim profili nedir bu konularda bilgi verebilir misiniz?
Merhaba Erdil bey;
Yaptığınız işin ciddi ve zorlu yanı bi tarafa,buna rağmen ukala olmamanızdan dolayı tşk etmek istedim.
en çok kimlere güldüğünüzü ve haftalık çizim saatlerini merak ettim
kolay gelsin,ii çalışmalar..
Karikatürlerinizde Doğa veya Hayvan Belgesellerinin etkilerini çok görüyorum, Doğa veya Hayvan Belgeselleri sizin için bir araç mı?
Merhaba Erdil,
Küçükken (80li yılların ilk yarısında) Fenerbahçe Orduevi’nde subay motelinde bir dönem kaldınız mı? Bizim 2 senemiz orada geçmiÅŸti de hayal meyal Erdil AÄŸbi diye birini hatırlıyorum, o sen misin diye merak ediyorum da.
Eğer yanıtlarsan sevinirim.
Sevgiler,
Bora
Merhaba Erdil Bey
mizah ve muhalif olmak konusunda ne düşünüyorsunuz? Özellikle Türkiye’de mizah geçmiÅŸinde sürekli bir muhalif olma varken(ki bu mizahın özünde de var sanırım) bugün neredeyse muhalif mizah(!) yok. Üstelik bazı mizahçıların yandaÅŸ medya olmaktan sakınca duymadığını belirtmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
merba Erdil! Ben ciddi anlamda mizah takipçisi deÄŸilim fakat pengueni okurken kendi kendime “Ya bu hafta da yazacak çizecek biÅŸi bulmuÅŸlar, hem de güldürüyor!” ne güzel valla diyorum… amaaa… hiç sıkılmıyorlar mı bunları yaparken, gül eÄŸlen bi yere kadar diyorum… Ciddiyet nereye kadar sizin iÅŸ ortamınızda? ya da var mı?
öncelikle başarılarınızdan dolayı sizi can-ı gönülden kutlamaktayım
sizden ülkemizdeki fakültelerin karşılaÅŸtırmasını yapmanızı istiyorum ama “ülkemizdeki her fakülte aynı kalitede, aynı derecede hizmeti verir” gibi bir politik cevabı da gerçekten inanmıyorsanız vermeyin lütfen. İyi bir çizer yada karikatürist olmak için sizin gibi Mimar Sinan Üniversitesinden mezun olmak ÅŸart mıdır?!(akademik aÅŸamadan konuÅŸmak istiyorum evet okumadan karikatürist olanda var) Bende Gazi Üniv. OkuduÄŸumuz okulun önemi varmıdır?! biz okulun verdiklerinin üzerine ne kadar koymalıyız?!
Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam WoW oynuyorsunuz. Gerçekten güzel bir oyun mu? sizde bu oyunun bu kadar çok oynanması(ücretli olmasına rağmen) neye bağlı, sizin oynama sebebiniz nedir?
Teşekkürler.
Kabul edin Erdil Bey’ciÄŸim, tvitıra bana acıyın az soru sorun diyerek aslında size soru sormamızı istiyordunuz içten içe, popüler ve sevilen bir insan olmak hoÅŸunuza gidiyor, çok çirkinim di mi dedikten sonra güzel olduÄŸunu söylememizi bekleyen kadınlar gibisiniz.. Bunları kabul ediyorsunuz deÄŸil mi? (soruya çevirmem gerekiyordu artık)
En son okuduğunuz kitap, izlediğiniz film, en son dinlediğiniz şarkı vb. akla gelebilecek en sonki kültürel aktiviteleriniz nelerdir?
Van minüt dergisi soru soracak kapatiseye sahip deÄŸilmiki böyle bir yöntem uydurmuÅŸ…
ayrıca Erdil’e soru sormaya gerek yok ki…soru sormaya fırsat vermeden sürekli konuÅŸuyor…
hadi bir soru sorayım…Erdil çay içerken soru sormaya fırsat gelir diye…
Müjdat Gezen üstad gibi sanat okulu ve bakıma muhtaç sanatçılar için bakımevi açmayı düşünüyor mu?
sosyal medyayı bu kadar aktif kullanan bir ünlü şahsiyet olarak gerçekten sıradan bir kullanıcı gibi mi davranıyorsunuz yoksa gerçekten bunu tamamen popülaritenizi arttıran bir araç olarak mı görüyorsunuz sıradan yurdum insanın orda size soru sorduğunda yada bir fikir paylaştığında direk cevabını kaygılarından arınmış bir erdil yaşaroğlu nda mı alıyor?
Merhabalar Erdil Bey,
Yıllarca güldürdün bizi saolun, varolun. Eskiden komikaze.net’te Erdil’i dövme oyunu oynayıp stres atıyoduk, nerden buluruz o oynu, bir linki var mıdır?
Saygılarımla,
erdil bey ben erzincan meslek yüksekokulunda okuyorum benim soruma sadece sizin gibi yaratıcı bi insanın cevap verebilcegini düşünüyorum bana gençlik projesi için konu bulurmusunuz?karıkatur yaratıcılık gerektirir benımde buna ıhtıyacım var eğer bi konu bulassam donem uzatıcam:(
penguen’in kapaklarını nasıl ve kimler tarafından hazırlanıyor? statükoya bu kadar ‘geçirmek’ sizi tedirgin etmiyor mu? malum basın özgürlüğü konusunda sicilimizin temiz olduÄŸu söylenemez.
Sizi TV de daha çok görmek istiyoruz. Var mı bu yönde çalışmalarınız? Örneğin bir talk-show hazırlamayı düşünmez misiniz?
karikatürlerinize çok gülüyorum sayısız hayranınız gibi. sizin var mı güldüğünüz isimler?
Penguen binasında çılgın derecede komik bir ortam olmalı. Öylemi?
limon-leman-gırgır-penguen-uykusuz sürekli yazarlar ayrılıp baÅŸka dergiler kuruyor yada dergide bir yenilik oluyor fermuar ile kemik diye dergiler vardıi misal birden kayboldu gitti,uykusuza giden çizerlerin size güç kaybettirdiÄŸini düşünüyormusunuz?bir film için senaryo yazmayı düşünürmüsünüz?geniÅŸ aile dizisini cüneyt inay,recep ivediÄŸi ise 1-2 için serkan altuniÄŸnenin yazdığını biliyoruz sizde böyle bir ÅŸey düşünüyormusunuz?oyuncu yada senarist olarak?saygılar…
Konu olarak hayvanları çok fazla işliyorsunuz. Özellikle bir Penguen çizeri olarak hayvan hakları hakkında ki düşünceleriniz nelerdir ? ve hayvan besliyor musunuz ?
Tabletle çizim yaptığınıza dair söylentiler var. Eğer doğruysa bu karikatürün doğasına aykırı değil mi?
BirÅŸeyler çizen herkeste ultra ego görmekteyim. Büyük bir ihtimalle öyle olduÄŸunu düşünuyorum. Penguen Dergisinde karikatürlerini yayınlamak isteyen ultra egoya sahip birbirinden baÅŸarılı genç/yetiÅŸkin karikatüristlerin çizimlerini yayınlama mecrası olarak Penguen’de ayırdığınız yumurcaklar köşesi isminden dolayı baÅŸarılı bir çok karikatürlerin gelmediÄŸini düşünuyor musunuz ?
O kısmın ismini değiştirip, daha farklı bir isim ve söylemle çağrışım yaptıktan sonra çok başarılı karikatürlerini geleceğine inanıyor musunuz ?
Gerçek bir sanatçı özelliÄŸinizin yanında birde giriÅŸimcilik ÅŸapkanız var. Türkiye’nin en yüksek trajlarına sahip ( Magazin, Siyaset, Polita, Güncel ) dergilerine inat, onlarda daha fazla traja sahipsiniz. Bence Türkiye’nin en iyi mizah dergisinin sahibisiniz. Her hafta birbirinden güzel karikatürleri çizip, ÅŸirket içerisinde, muhasebe, finans, ik, matbaa, kira, ssk, gibi birden fazla ÅŸey ilgili sorumluluklar sizlerde olması kreativenizi nasıl etkiliyor, bunu süreçleri nasıl yönetiyorsunuz.
Çalışma ortamınızı merak ediyorum. Penguen ekibi kaç kişi, nasıl bir çalışma disiplini /disiplinsizliği
ile çalışıyorsunuz ?
Merhaba Erdil Bey,
Şu an yayınlanan tüm karikatürlerinizi okudum. Sizleri tebrik ediyorum, günlük iş stresinden arındıran bir mizahla rahatlıyoruz. Sizi bir gerçek sanatçı olarak görüyorum. İmrenmiyorum da değilim
Karikatürlerinizde daha çok , inek , tavuk ve kuş figürlerini görüyorum. Full national geografic mi izliyor musunuz ?
Beslenme kanallarınız nelerdir ? Malzeme çıkaracağım diye, Seda Sayan’ı izler misiniz peki,
Merhabalar Erdil Bey,
Çalışmalarınızı insanların espri anlayışını baz alarak mı yoksa sadece kendi espri anlayışınıza göre mi gerçekleştiriyorsunuz?
Bir sorum daha olacak.
Bu mesleği yaparken başka meslek dallarına karşı bir hevesiniz oldu mu, bu iş için ben bunu yaptım başardım bana yetiyor diyebiliyor musunuz?
Merhabalar Erdil Bey, Yapmış olduğunuz karikatürlerde ilham kaynağınız nedir? Çizdiğiniz karikatürlerde daha çok insanlara bir şeyler mi anlatmaya özenirsiniz yoksa birilerine göndermelerde bulunarak onları karikatürlerinizle eleştirmeyi mi düşünürsünüz?