Sen Sor Ömer Ekinci Yanıtlasın
1984 Erzincan doğumlu S. Ömer Ekinci, Dede Korkut Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümünde lisans eğitimini aldı. Öğrenim hayatının paralelinde 1997 yılından bu yana çalışma hayatında olan Ekinci, 2002 yılında Gelgit Teknoloji A.Ş.’de Junior Developer olarak göreve başladı. 2002-2004 yılları arasında Gelgit Teknoloji A.Ş.’de Senior Developer’lığa yükseldikten sonra 2004 yılında bu şirketten ayrılıp Desnet Yazılım ismi ile Mobil teknolojiler alanında üretime başladı.
Türkiye’nin %100 yerli ilk yazıcı markası Printooth’un geliştirilip 12 ülkeye ihraç edilmesi, Mobil saha satış alanındaki tek marka olan Destech markasının geliştirilmesi, tutundurulması, Türkiye’nin önde gelen birçok gıda markasının mobil saha satış projelerinin geliştirilmesi gibi birçok ilke imza atılan 3 senelik bir sürecin sonunda Desnet Yazılım alanında en iyiler arasında sayılan, saygın bir şirket konumuna geldi.
Desnet Yazılım’dan sonraki girişimine de 2007 yılında adım atan Ekinci, Mobil Pazarlama teknolojileri üzerine konumlandırdığı Vodera ile 2 sene gibi bir sürede Bluetooth Marketing’i Türkiye’ye tanıttı ve Türkiye’nin dev markalarına farklı çözümler ve fikirler sundu.
2 yıl üstüste Eurovision Şarkı Yarışmasının iletişim altyapısını Bluetooth ile kurarak Eurovision takipçilerine bir haftada 5 milyonun üzerinde içerik göndererek bir rekora imza atan Vodera, bu projeyle adını dünyaya duyurdu.
Profesyonel Mobilite Platformu kurucu başkanı, Boks Federasyonu Organizasyon komitesi üyesi, Tübisad ve Tübider Üyesi olan S. Ömer Ekinci, profesyonel iş hayatının yanında farklı konferans, eğitim ve etkinliklerde mobil pazarlama, inovasyon ve mobil teknolojiler üzerine seminerler vermektedir.
Ömer Ekinci, 2009 yılında İTO – Müsiad iÅŸbirliÄŸiyle yapılan Uluslararası GiriÅŸimcilik Kongresi’nde Yılın Genç GiriÅŸimcisi 2009 ödülünü aldı.
Editörün Notu: Soru sorma süreci 18 Aralık Cuma 24:00 itibariyle sona erecektir. Yanıtlar 20 Aralık 09:00′da www.onedergi.com’da yayınlanacaktır.



























ömer ekinci’nin inovasyon tanımı nedir? inovatif çözümler bulmanın bir sistematiÄŸi var mıdır?
1. Bir işveren olarak çalışanlarınızla iletişiminiz nasıldır, iş hayatı dışında da onlarla birlikte zaman geçirir misiniz?
Türkiye’ de giriÅŸimciliÄŸin önündeki en büyük engel nedir ?
1. Sizin görüşlerinize aykırı olduğunu bildiğiniz başka bir şirketle karşıt görüşlere sahip olmanıza rağmen iş yapar mıydınız?
2..Siyasi yada siyasi olmayan görüşlerin zıtlığını hesaba katmadan sadece yapılacak olan işin karlarını veya zararlarını mı hesaba katardınız?
3.Türkiye de bir şirketin herhangi bir siyasi görüşü benimsemesi şirketi ne derece de etkiler?
ileriki yaşantımda bu tarz ikilemleri çözmemde yardımcı olursanız sevinirim.
Ayrıca küçük bir örnekle de açıklarsanız daha da mutlu olurum.Tesekkürler…
Ülkemizdeki aile yapısında ana babanın çocugu yetiştirme biçimi genel olarak baz alındığında , çocuğun özgüven kazanma, yaratıcı düşünme, girişimci olma,kendisiyle barışık olma özelliklerini kazanmada rolü nasıldır? Türk aile yapısın kişilik kazandırmada olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir, nedenleri ne olabilir? Ayrıca batıdaki aile yapısın çocuğa karakter kazandırma yaklaşımı ile bizdeki ailenin çocuğa karakter kazandırma yaklışımı araındaki farklar nelerdir, bu farkların altında yatan psikojik ve sosyojik etkenler neler olabiilr,çocuk eğitimi yaklaşımının farklı olması bizim ve batının kültürel, ekonomik siyasal yapısını nasıl etkilemektedir? TEŞEKKÜRLER..
Girişimci olmasaydınız, ne olurdunuz?
Bir gün işler umduğunuz gibi gitmezse ve herşeye sıfırdan başlamak zorunda kalırsanız,tekrar neyi kazanmak için mücadele edersiniz?
Merhaba Ömer Abi,
Öncelikle gerçekten çok genç yaşta çok büyük işler başarıyorsun. Etrafındaki insanlara her yönüyle örnek teşkil ediyorsun her yaptığın işte. Biraz daha bizleri bilgilendirme amacıyla girişimci olmayı hedef edinmiş bu yolda çaba sarf eden yeni arkadaşlara tavsiyelerin nelerdir?
Sizce iş hayatında yapılabilecek en büyük hata nedir?
Bu kadar genç yaşta bu kadar iyi bir kariyer sahibi olduğunuza göre, herkeste olabilen ama birçok kişinin farkına varmadığı bir özelliğiniz olduğunu düşünüyorum.Sizce bu özelliğiniz nedir?
Şöyle bir bakınca görülüyor ki, bir çok işi aynı anda yürütüyorsun. Hepsi de başarılı. Hepsi de girişim. Peki yeni bir girişimi başarılı bir noktaya getirmek için ne yapmalı? Proje içeriğinin başarılı ve bizim çalışkan olduğumuzu var sayalım. Sonraki trick nedir?
1-Eskiden teknoloji azdı ve bilgi sınırlıydı bilgi ulaşımı daha azdı..Şimdi ise teknoloji olağanüstü gelişti ve bilgi çoğaldı, bilgiye ulaşmak daha kolay.Fakat eskiden bilgi teknolojisi azken insanımız daha çok okuyor ve geliştiriyordu kendini..Şimdi ise teknoloji çok gelişti ve bilgi çok yogun olmasına rağman insanımız okumuyor , kendini geliştirmiyor..bu sizce çelişki değil mi? Sizce bunun nedenleri nelerdir?
2-İnsanımız genel olarak özgüveni çok düşük yapıda..Herşeyi başkalarından bekleme eğiliminde.yaratıcı , çözümleyici değilde daha çok hazıra konma mantığında..Memur olayım arkamı devlete dayayım mantığı insanımzda olduğu sürece kalkınma olur mu?Sanıyorum ki batı dünyasına karşı eziklik var içimizde.adam üniversite bitiriyor, yüksek lisans yapıyor, dil öğreniyor sonra iş bulamadığını söyleyip taksi şoförlüğü vs. yapıyor..acaba gerçekten iş mi yok, yoksa o kişide mi işyok? Bu kadar çok üniversite mezununun iş bulamaması acaba eğitim sisteminden mi kaynaklanıyor yoksa istihtamın yetersiz olmasından mı kaynaklanıyor? Sizce eğitim politikamız kalınma potansiyeli yetiştirme açısından yeterli mi değil mi, nedenleri ne olabilir?
3-Ülkemiz televizyon izleme açısından ABD den sonra günde 4,5 saat ortalama ile 2.sırada..Sizce medyanın genel yayınlarına baktığınızda topluma ne gibi mesajlar vermekte,televizyon izleme alışkanlığı ile sosyalleşme arasında ne gibi bağlantı olabilir? özellikle yeni nesil medyanın hangi yayınlarına dikkat ediyor ve bu yayınların insanların hayatlarına katkısı ne düzeyde oluyor? sizce medya ülekemizde kalkınmada nasıl bir yol izlemeli, yayın politikaları olumlu değilse ne gibi revizyonlar yapılıp değiştirilmeli?
4-Üniversitelerdeki akamik çevrenin halkı aydınlatma noktasında yeterli katkısı oluyor mu? Bilimsel verileri halkın anlayacağı tarzda uygun ortamlarda aktardığını düşünüyor musunuz?Akademik kariyer yapma amacı insanımızda bilim öğrenip insanlığı aydınlatmak mı yoksa statü elde edip bireysel egoyu tatmin etmek mi?
5-Sizce ülkemizde yeteri kadar düşünce ve vicdan özgürlüğü var mı? Avrupa insan hakları mahkemesinde en çok dosyası bulunan ülkeler arasında bulunmamız ne anlama geliyor? bireysel özgürlüklerin başkasını rahatsız etmeden yaşanmasının engellenmesini nasıl karşılıyorsunuz? Engellenen düşünce ve yaşam tarzı acaba insanlarda savunma mekanizmasını çalıştrır mı, ayrıca yasakçı mantıktaki uygulamalar insanlarda yaratıcı düşünceyi engeler mi engellemez mi, neden?
6-Halka açık restoran, mağaza ,dükkan vs . yerlerin adlarının artık türkçe değilde daha çok yabancı olmasının mantığı nedir, bu normal midir değil midir, yoksa kendi benliğimizin yok olma sürecimidir, tek millet tek vatan diyoruz ama batının değerlerini daha çok mu benimsiyoruz acaba? tüm bunlar kendi kültürüne yabancılaşma veya sosyal çözülme sayılabilir mi?
Sanırım uzun oldu sorularım.öğretmen olduğum için böyle oldu galiba. cevap verilir mi verilmez mi bilmiyorum ama bence önemli olduğunu düşünüyorum bu soruların. Bende bu sorulara yanıt arayan biriyim ve yakaladığım çözümler var..ama ne demişler ne kadar bilirsen bil bir bilene danış..Halil Kırık, Adana .
Sevgili Ömer,
çok kısa zamanda pek çok insanın yıllarını alan gelişmeleri yapmışsın ve yapmaya devam ediyorsun, bizi şaşırtmaya ve gururlandırmaya devam edeceğe benziyorsun,
1)babanla beraber çalışmaya ilk başladığında neler düşündüğünü, neler hissettiğini merak ediyorum,
2)Meraklı bir kişi misin?
3)Nasıl araştırma yaparsın? Bilmediğin şeyleri nasıl öğrenirsin, belki buraya yazacağın yöntemler bizlere de faydalı olur,
Değişmemen ve yüzündeki gülümsemenin yaşlılık fotoğralarında da eksilmemesi dileğiyle
sevgiler, saygılar:)
Öğrenmeyi nerde öğrendiniz? Okul yaşamınız ile Yaşam Okulu arasındaki farklar nelerdir?
Sosyal medyanın yükselişinizde etkisi oldu mu? Olduysa sizi memnun edecek kadar mı?
Sizce başarılarınız mı şirketinizi yarattı yoksa şirketiniz (siz ve ekibiniz) mi başarılarınızı yarattı?
Eskiden, çocukluk yıllarınızda, ne gibi bir hedefiniz vardı geleceğe dair? Hangi mesleği seçmek istiyordunuz? Eğer istediğiniz alanda değilseniz, bundan pişmanlık duyuyor musunuz?
Şirketiniz, girişiminiz, sürekli büyüyor, sizce nereye kadar büyümeli? Hedefiniz nedir bu konuda?
Gelecek için mi çalışıyorsunuz yoksa bu gün için? Aynı şekilde, verdiğiniz kararları bu günü düşünerek mi veriyorsunuz yoksa geleceğini düşünerek mi?
Kimse düşmeden bu kadar yükselemez, eminim ki sizde bir çok kez düşmüş ve kalkmışsınızdır, kapılar bir kez bile olsa yüzünüze kapanmıştır. Hiç pes etmeyi düşündüğünüz bir duruma geldiniz mi? Geldiyseniz, sizi pes etmekten alıkoyan, devam ettiren ne idi?
Sizce ulaÅŸtığınız noktaya “siz” mi ulaÅŸtınız yoksa “siz ve ÅŸirketiniz” (veya ekibiniz) mi ulaÅŸtı?
Yaptığınız işte bir noktaya geldiğinizi ve başarılı olduğunuzu biliyoruz. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce başarılı mısınız?
Sizce başarılarınızda şansın etkisi var mıdır? Varsa ne kadardır?
Türkiye’de sizi etkileyen, size ilham veren giriÅŸimcilik baÅŸarıları var mı? Varsa bir örnek verir misiniz?
Türkiye’de sizi etkileyen, size ilham veren giriÅŸimcilik baÅŸarıları var mı? Varsa bir örnek verir misiniz?
Krizleri fırsata dönüştürmek şeklinde bu aralar çok trend olan bir tabir var? Sizin fırsat anlayışınız nedir? son küresel krizi fırsata dönüştürmeyi başarabildiniz mi?
İş dünyasının, girişimciliğin gereklerini hakkıyla yerine getiriyorsunuz gördüğümüz kadarıyla. Peki sosyal sorumluluk projeleriyle aranız nasıl? Bu konuda çalışmalarınız var mı? Olacak mı?
Türkiye’deki giriÅŸimcilerin çoÄŸunun erkek olmasının sizce nedir? ÖrneÄŸin Avrupa ülkelerinde fark bu kadar büyük deÄŸil?
Çok iyi bir girişimcide mutlaka bulunması gereken özellikler nelerdir?
Kendinizde gördüğünüz en büyük eksik nedir?
Girişimcilikte aslolan olaylara herkesten farklı bir açıyla yaklaşabilme yetisi. Yani görülmeyeni görmek ve bunun üzerinden strateji geliştirmek. Peki sizce bu geliştirilebilir bir özellik mi? Daha amiyane tabirle sizce girişimci olunur mu? doğulur mu?
Kapitalist çarkın tam merkezindesiniz işiniz gereği. Kapitalist düzende yanlış olan birşeyler yok mu sizce? Dünya son 1 yıldır neyin bedelini ödüyor?
Ömer Ekinci’yi birçok yerde görüyor, duyuyor ve izliyoruz. Ufukta yeni giriÅŸimler var mı merakı içerisindeyiz.
Tek kelimeyle müthiş bir kariyeriniz var. Tebrik ederim öncelikle. Ben Türkiyede girişimcilik ve işletme üniversitelerinin açılması gerektiğini düşünüyorum. Türk gençliği ne yazık ki potansiyelinin farkında, ayırdında değil. Eğitim sistemi bu anlamda çok yetersiz. Sizce bunun çözümü nedir? Devlete, hükümete bu anlamda ne gibi yükümlülükler düşüyor?
Bir işveren olarak istihdam politikanız nasıl? Yeni mezunlarda özellikle aradığınız bir özellik var mı?
Gündemi hangi gazete, dergi ve köşe yazarlarından takip ediyorsunuz?
Size çok şey katan kitap veya yazar, objektifliğine inandığınız bir yayın organı(TV, gazete vs) var mı?-One dergi hariç, çünkü o zaten bir numara
Ömer Bey’in 2023 vizyonu nedir? Kendisini, iÅŸini nasıl konumlandırıyor? GiriÅŸimcilik anlayışını bu perspektifte deÄŸerlendirebilir mi?
Başarılı iş hayatınızın içinde bir konuda uzman olmanın etkisi var mı?
Ya da daha açık olarak profesyonel bir girişimde bulunmak için sizce uzmanlık ne derece önemlidir ve ya önemli midir?
1- İş hayatına atıldığınızda bu ortamda tutunabilmek adına bilginiz ne seviyedeydi, iş hayatına atıldıktan sonra mı böyle bir bilgi donanımı edindiniz yoksa başlamadan önce bir şekilde keninizi belli bir seviyeye getirdiniz?
2- Bilişim sektörü dışında hangi alanlar ilginizi çekiyor?
türkiye’de genç giriÅŸimciler için elveriÅŸli ortam var mı sizce? birçok müteÅŸebbis ruhlu genç potansiyelleri ve istekleri olduÄŸu harekete geçmekten çekiniyorlar. sorun kimde?
GeleceÄŸin dünyasında Türkiye’nin ve Türk gençliÄŸinin yeri var mı?
Bir girişimci olarak mevcut hükümetin ekonomi politikasını nasıl buluyorsunuz. sizce hükümet doğru bir kriz yönetimi sergiliyor mu?
Türkiye’de yaptıklarınızın karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz?
Gelişmiş bir Batı ülkesinde olsaydınız sizce ne değişirdi?
mutlusunuz bunca koşturmanın arasında? öyle sanıyorum ki oto kontrolü çok yüksek bir kişisiniz. kendinizi kaybedip dağıttığınız anlar oluyor mu?
Rol modeli olarak takip ettiğiniz yerli yabancı yöneticiler, işadamları var mı?
Ömer Ekinci 10 yıl önce kendinin bu noktaya geleceğini düşünüyor muydu ve 10 yıl sonra kendini nerede görüyor.
Girişimcilik biraz şovalye ruhu gerektiriyor özellikle Türkiye gibi değişken ekonomilerde. Kariyer hele kamuda olursa daha stabil ve güvenilir. Bu yüzden iktisat kültürünü iyi bilen annelerin, teyzelerin memuriyet ısrarını anlaşılabilir. Hele bu kriz ortamında imkan olsa özel sektördekilerin çoğu kamuya geçmek isteyecektir. Bu kabul edilebilir bir durum mu? Gelişmiş ülkelerde neden insanlar bu kaygıları bu kadar yoğun yaşamıyor?
Omer Ekinci yı omer ekıncı yapan ne ? hayata deger katma ıstegımı,hayatta basarılı olma ıstegımı?
Pes ettiğiniz zamanlar oldu mu? Bu zamanlarda ne yapıp kendinizi ayakta tuttunuz?
Her seçiş bir vazgeçiştir derler, iş yaşamında başarı yolunu seçtiniz ama bu yol için nelerden vazgeçtiniz?
Bir daha dünyaya gelseniz yine bu yaptıklarınızı yapar mıydınız?
Başarılı olmak için birilerinin sırtına basıp yükselmek gerekir derler, siz kimsenin sırtına bastınız mı? Yüzünüze baktığımda birilerinin sırtına basıp yükselmiş birinin yüzünü göremiyorum, eğer basmadıysanız nasıl yükseldiniz?
15 yıl sonra Türkiye Başbakanı olmayı düşlediğiniz oldu mu?
Hiçbir başarı cezasız kalmaz derler, sizin başarınızın cezaları ve düşmanları kimler? Sivrilmenin bedeli nedir?
Gelecekte nasıl anılmak istiyorsunuz? Öldüğünüzde sizi tek bir cümleyle anlatsalar, nasıl anlatsınlar istiyorsunuz?
Hayattan hep daha fazlasını istemiş birisiniz, eşinizden ya da eşiniz olacak kişiden ne gibi beklentileriniz var. Eşiniz normal ve sıradan biri mi? (Uzaylı derseniz inanırım:)
Bir yerde 4 kardeşiniz olduğunu okudum, sizin başarınız onları gölgelemiyor mu? Her birinin birer Ömer Ekinci olması mümkün mü? Siz bu konuda neler yapıyorsunuz?
Öncelikle hikayenizden çok etkilendiğimi söylemeliyim. Ben şunu merak ediyorum. Hayatın özellikle iş hayatının bu kadar zor ve çetin olduğu bir ülkede kendinizi nasıl motive ediyorsunuz? ruhunuzu nasıl besliyorsunuz? Başarı sizin yeterli motivasyonu sağlıyor mu? Yoksa başka ritüelleriniz mi var?
acaba siz daha farklı bir ailede yetişmiş olsaydınız ve sosyal çevreniz olduğundan daha farklı olsaydı ,şu anda çoğu kişinin örnek aldığı Ömer EKİNCİ aynı yerde olur muydu?
İlerlemiş olduğunuz bu yolda işe neyle başladınız, en iyi ben olmalıyım düşüncesiyle mi yoksa bir şeyler yapmalıyım diyerek mi? Ayrıca girişimciliğe atılırken tasarladığınız bir ürün mü vardı elinizde yoksa beyninizde tasarladığınız bir isim, inanç mı vardı sadece?
“Türkiye’nin %100 yerli ilk yazıcı markası Printooth’un geliÅŸtirilip 12 ülkeye ihraç edilmesi.” Tebrikler. Bunu ilk defa duydum. Böyle bir yerli markamız olduÄŸunu -üstelik 12 ülkeye ihraç edilmesine raÄŸmen- neden bilmiyoru(z/m).. Özel bir ürün mü? Hangi farklı ihtiyacı gidermek adına üretildi.
İş hayatında kendinize örnek aldığınız bir şahış var mı?
İş yaşamınızda yanlış yaptım dediğiniz ve sonrasında düzeltmeye kalkıştığınız herhangi bir pişmanlığınız oldu mu?
KiÅŸisel ve kurumsal marka konumlandırmanızda sosyal medyanın katkısı oldu mu? Olduysa ne ölçüde oldu? Sosyal Medya’nın,kiÅŸisel ve kurumsal marka geliÅŸiminde artı ve eksileri nelerdir? Bu noktada, genç giriÅŸimcilere ne tür tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Genç girişimciler ya da girişimci adayları krizden nasıl etkilendiler mi sizce?
Bizim yerimizde olsan kendine ne sorardın? Söylemek istediğin ama kimsenin aklına gelmeyen özel bir soru var mı?
YaÅŸantınıza göre “asla” taviz veremeyeceÄŸiniz deÄŸerler var mıdır? Bu deÄŸerleri korumak adına geldiÄŸiniz noktayı ve yürümekte olduÄŸunuz hedefleri hiçe sayabilir misiniz?
Teşekkürler.
Bir gününüzü anlatır mısınız?
Kaç saat uyursunuz, kaçta kalkar, neler yapar, neye ne kadar vakit ayırırsınız?
Teşekkürler..
Ömer bey, bulunduğunuz noktaya gelene kadar umutsuzluğa kapıldığınız anlar oldu mu? Bu anlarda kendizi tekrar motive etmek için nasıl bir yol izlediniz?
Çok genç yaşta başarılı bir cvye sahipsiniz. 25 yaşında onlarca iş yapmışsınız. Tahmin ettiğim kadar bir işkoliksiniz. Aşk hayatınızı çok merak ediyorum . Bu yoğunlukta buna zaman ayırıyor musunuz ?
Açıkcası varsa sevgilinize acıyorum
İdeal bir iş adamı gibisiniz, ama ideal bir koca profili göremiyorum. Neredeyse tüm başarılı iş adamlarında bu sorun var. Bunu dengelemek gerekir
Öncelikle, Yılın Genç Girişimcisi 2009 ödülünüzden dolayı sizi kutluyorum Ömer bey.
Ben, 3G Teknolojisinin gelecekte mobil sektörünü nasıl etkileyeceği noktasındaki görüşlerinizi merak ediyorum. 3G teknolojisi, görüntülü konuşmanın ötesinde bir şey olsa gerek.
TeÅŸekkürler…
Sevgili Ömer, Türk üniversitelerinde, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın en önemli gereklerinden biri olan girişimciliğin gençler nezdinde teşvikini ne durumda görüyorsun? Yeterliyse daha farklı neler yapılabilir/ Yetersizse neden ve değişmesi gerekenler nedir?
Herkesin bulunduÄŸu yere gelmesinin çeÅŸitli nedenleri var; hayat yönlendirdiÄŸinden orada olmak ve hayatı yönlendirerek orada olmak. Hani kimi doktor olmak isteyip de en iyi mühendis olur gibi. Sorum Ömer Ekinci’nin bulunduÄŸu konum hangisinin ürünü? Ve hayalindeki hedefinde mi? DeÄŸilse hedefi nedir?
İç motivasyonuzu ve çalışma dinamizminizi, daimi olarak nasıl yüksek tuttuğunuzu hangi cümle ile özetlersiniz?
Müthiş bir başarı hikayesi. Bir sonraki durağınızı merak ediyorum. Bir yol haritanız vardır mutlaka.
Eurovizyon için yaptığınız çalışmayı biraz anlatır mısınız?